Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Πρακτικές Συμβουλές Εξοικονομήσης Ενέργειας για τη Θέρμανση

14-11-2019 11:51

• Συντηρούμε τις κεντρικές θερμάνσεις και τις κλιματιστικές μονάδες.
Η συντήρηση περιλαμβάνει:
α) την ετήσια συντήρηση του λεβητοστασίου από αδειούχο συντηρητή.
β) την εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων. Η εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων είναι καλό να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή κάθε τρίμηνο. Είναι εύκολη και μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας.
γ) τη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων. Αυτή πρέπει να πραγματοποιείται από αδειούχο ψυκτικό.
δ) επεμβάσεις συντήρησης, κυρίως σε παλαιά λεβητοστάσια, όπως τοποθέτηση ή αντικατάσταση της θερμομόνωσης των σωληνώσεων

• Αφήνουμε τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) ακάλυπτα, δηλαδή δεν «τα σκεπάζουμε» και δεν τοποθετούμε καλύμματα –κυρίως ξύλινα διακοσμητικά– μπροστά τους, γιατί μειώνεται η απόδοση τους.
• Κλείνουμε τα πορτο-παράθυρα, όταν έχουμε θέσει σε λειτουργία τη θέρμανση. Η αντίληψη ότι αφήνουμε 10cm ανοιχτή τη μπαλκονόπορτα για να ανανεώνεται ο αέρας του χώρου είναι λανθασμένη, γι’ αυτό κλείνουμε τα πορτο-παράθυρα.
• Απομονώνουμε τα θερμαντικά σώματα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούμε, δηλαδή κλείνουμε τα θερμαντικά σώματα στους χώρους αυτούς. Αυτό έχει αποτέλεσμα όταν έχουμε αυτόνομη θέρμανση και όχι όταν έχουμε κεντρική θέρμανση, με το κλασσικό μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο σύστημα.
• Ο αερισμός των κτηρίων θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά κανόνα δύο φορές την ημέρα. Μία φορά το πρωί και μία το απόγευμα, πριν θέσουμε σε λειτουργία τη θέρμανση του σπιτιού. Είναι καλό να είναι διαμπερής και να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά.

• Ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες: τοποθετούμε ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες ή αντικαθιστούμε τα φθαρμένα «τσοχάκια» στα πορτο-παράθυρα. Επίσης, μειώνουμε τον μη επιθυμητό αερισμό της κατοικίας, κλείνοντας κάθε τρύπα αερισμού του χώρου.
• Χαλιά και μοκέτες: στρώνουμε χαλιά ή μοκέτες σε επιφάνειες όπως πλακάκια, μάρμαρα και τοποθετούμε βαριές κουρτίνες. Επίσης κάθε βράδυ, κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, έτσι ώστε να κρατάμε τη θερμότητα μέσα στο σπίτι.
• Σκίαση: η χρησιμοποίηση σκιάστρων, όπως οι τέντες, είναι μέσο εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο για το καλοκαίρι, όσο και για τον χειμώνα. Είναι καλό να ανεβάζουμε τις τέντες τον χειμώνα, έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε το θερμικό φορτίο που μας παρέχει δωρεάν ο ήλιος.
• Αφυγραντήρες: η χρησιμοποίηση αφυγραντήρα για να μειώσουμε την υγρασία του χώρου δεν αποτελεί μέσο θέρμανσης, απλώς βοηθάει να έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον χώρο μας. Πριν κάνουμε τη συγκεκριμένη επιλογή, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα, το οποίο δεν είναι αμελητέο, γιατί χρειάζεται αρκετές ώρες λειτουργίας του αφυγραντήρα για να μειώσει την υγρασία του χώρου.
• Αερόθερμα: η χρησιμοποίηση αερόθερμου είναι μια οικονομική λύση ως προς την αγορά της συσκευής, αλλά έχει αρκετά μεγάλο κόστος λειτουργίας. Είναι καλό να χρησιμοποιείται περιστασιακά, σε μικρούς χώρους, όπως μικρά δωμάτια, μπάνια κλπ. Είναι επιβεβλημένο για λόγους ασφαλείας, να κρατάμε καθαρό το αερόθερμο -κυρίως από τα χνούδια- που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
• Κλιματιστικά: η χρήση κλιματιστικού για τη θέρμανση του χώρου έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας. Είναι καλό να χρησιμοποιείται σε δωμάτια που υπάρχουν παιδιά ή άτομα μεγάλης ηλικίας. Εδώ, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα κλιματιστικά με μεγάλη ενεργειακή απόδοση (τελευταίας τεχνολογίας) έχουν πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας.
• Σόμπες Υγραερίου: αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σόμπες υγραερίου, γιατί αυξάνουν την υγρασία του χώρου. Συχνό φαινόμενο είναι η μούχλα που παρατηρείται στις ντουλάπες και η «περίεργη» οσμή του χώρου. 
• Τζάκια: η χρησιμοποίηση τζακιού είναι επωφελής όταν μπορούμε να το συνδέσουμε με τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), που υπάρχουν στον χώρο μας. Επίσης, είναι καλό να κλείνουμε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι.
• Φυσικό Αέριο: η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου είναι μια επωφελής επιλογή θέρμανσης, γιατί έχει εξαιρετική απόδοση. Επίσης, όταν τοποθετήσουμε ατομικό λέβητα στο διαμέρισμα έχουμε και αυτονομία και ζεστό νερό.
• Νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος: η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, είναι υπό προϋποθέσεις, μια πιο συμφέρουσα επιλογή.
• Εξωτερική Θερμομόνωση: η εξωτερική θερμομόνωση είναι η καλύτερη εξωτερική θωράκιση που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Μειώνουμε δραστικά τα έξοδα θέρμανσης και κάνουμε απόσβεση της δαπάνης μέσα σε διάστημα 2 έως 5 ετών.
• Θερμομονωτικά Κουφώματα Αλουμινίου: τα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου σε συνδυασμό με την εξωτερική θερμομόνωση αποτελούν τη βέλτιστη συνολική θωράκιση που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Εκτός από τη θερμομονωτική προστασία που προσφέρουν, μας εξασφαλίζουν και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, με απλές κινήσεις και με πολύ μικρό κόστος.


Σημαντικά Νέα

Tα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Με τον όρο Μυστήρια αναφερόμαστε γενικά στις θεοσύστατες τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱερῶν Μυστηρίων Βαπτίσματος - Χρίσματος

Τό μέν Βάπτισμα ἐλευθερώνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τά δεσμά τοῦ διαβόλου καί τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος καί τόν ἐντάσσει στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, στή μεγάλη δηλαδή οἰκογένεια τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, τό δέ Χρῖσμα παρέχει σ’ αὐτόν τή Χάρη τοῦ Παναγίου Πνεύματος.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου

Ὁ Γάμος, «Μυστήριον μέγα» κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, ἑνώνει μέ δεσμό ἄρρηκτο δύο νέους ἀνθρώπους ἀνθρώπους, ἄνδρα και γυναῖκα.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ενημερωτικό δελτίο

Διεύθυνση
Αρτέμιδος και Ζαμάνου,
Γλυφάδα, ΤΚ : 16674
Προϊστάμενος Ναού :
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
ΦΑΞ 210 8944398
Πρόεδρος Φιλοπτώχου:
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
Υπεύθυνος Νεότητας:
π. Δημήτριος Μαλλιάτσος
Τηλ. 210 8949167