Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Προσκυνηματική Εκδρομή στον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα [12-15 Οκτωβρίου 2018]

31-07-2018 12:44

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ διοργανώνει Προσκυνηματική Εκδρομή στον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, 4 ημέρες, 12-15 Οκτωβρίου 2018.

Για κρατήσεις θέσεων, Πατήρ Γεώργιος κιν.: 6974 53 70 99 τηλ.: 210 89 49167.

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΑITΩΛΙΚΟ -ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Αναχώρηση στις 07.00 το πρωί, από τον Ιερό μας Ναό, με κατεύθυνση την Αιτωλοακαρνανία. Αφού γίνουν οι αναγκαίες στάσεις καθ' οδόν θα περάσουμε την γέφυρα Ρίου Αντίρριου και μετά από 40 περίπου λεπτά θα φτάσουμε στο πανέμορφο νησάκι του Αιτωλικού. Εδώ θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη επίσκεψη του ταξιδιού μας. Στην πλατεία υπάρχουν δύο ιστορικές εκκλησίες, η μία των Ταξιαρχών, όπου στην αυλή της υπάρχει ο τάφος της κυρά Βασιλικής (Χριστιανή γυναίκα του Αλή Πασά που βοηθούσε τους Χριστιανούς μέχρι το τέλος της ζωής της) και η δεύτερη η Κοίμηση της Θεοτόκου. Σε αυτή την εκκλησία έγινε η δίκη του Καραίσκάκη 1η Απριλίου 1824. Θα γνωρίσουμε τις δύο ιστορικές εκκλησίες, θα προσκυνήσουμε και θα έχουμε χρόνο να πιούμε ένα καφεδάκι και να γνωρίσουμε το πανέμορφο νησάκι του Αιτωλικού. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας και κάπου έξω από τα Ιωάννινα θα κάνουμε μία στάση για φαγητό. Από εκεί και μετά σε μία ώρα περίπου θα είμαστε στην Ηγουμενίτσα όπου ανάλογα με την αναχώρηση του πλοίου μπορεί να έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Επιβίβαση στο πλοίο, άφιξη στην Κέρκυρα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ -ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ - ΜΟΝΗ ΠΑΛΑ ΙΟ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ - ΚΑΣΙΟΠΗ
Η Παναγία Πλατυτέρα βρίσκεται στα όρια της σύγχρονης πόλης. Χτίστηκε το 1743 και σήμερα είναι γνωστό γιατί στον περίβολό του βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Μεταξύ των ανεκτίμητων κειμήλιων της Παναγίας Πλατυτέρας συγκαταλέγονται άμφια, δύο ακόνες των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας που προσέφερε στο μοναστήρι ο Ιωάννης Καποδίστριας, εικόνες των καλλιτεχνών Τζάνε, Καντούνη, Πουλάκη, Κουτουζή, Προσαλέντη και άλλα. Εκτός από τον Ιωάννη Καποδίστρια, στην Παναγία Πλατυτέρα είναι θαμμένοι ο ιστορικός Ανδρέας Μουστοξύδης και ο ήρωας του 1821, Φώτης Τζαβέλλας.

Συνεχίζουμε για την Παλαιοκαστρίτσα ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σημεία της Κέρκυρας. Θα επισκεφτούμε τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα όταν, σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Απόδειξη της παλαιότητάς της είναι σήμερα το έτος 1228, που είναι χαραγμένο στην πύλη της εκκλησίας αν και τα υπόλοιπα κτίσματα χρονολογούνται του 18ου αιώνα. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και θεωρείται κλασικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Ένα τυπικό καμπαναριό επτανησιακής τεχνοτροπίας βρίσκεται στο προαύλιο.
Εικόνες ανεκτίμητης αξίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου κοσμούν το εσωτερικό, ενώ δείγμα του πλούτου του μοναστηριού βλέπει κανείς και στο μικρό μουσείο που λειτουργεί στο εσωτερικό του. Συνεχίζουμε αυτή την όμορφη διαδρομή περνώντας από το Σιδάρη και την Ρόδα και καταλήγουμε στην Κασιόπη με το καταπληκτικό κάστρο της και τις παραλιακές ταβέρνες. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Μητροπολιτικό Ναό Της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας κτίστηκε το έτος 1577 στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερος ναός του Αγ. Βλασίου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σπηλαιώτισσα καθώς μετά από την καταστροφή του ομώνυμου ναού της η εικόνα της μεταφέρθηκε εδώ, στον Αγιο Βλάσιο του οποίου ναός βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση, και στην Αγία Θεοδώρα, της οποίας το λείψανο φυλάσσεται ςττο εσωτερικό του ναού. Ανάλογα με την ώρα μας μπορούμε να έχουμε χρόνο για ένα καφέ στην πλατεία Σπιανάδα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΚΕΡΚΥΡΑ
Το πρωί θα αναχωρήσουμε για να πάμε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου βρίσκεται και το σκήνωμά του και θα παρακολουθήσουμε την θεία λειτουργία. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα έχουμε χρόνο να περιπλανηθούμε στα διάσημα Κερκυραϊκά καντούνια και θα αναχωρήσουμε για το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Θα επισκεφθούμε το Ποντικονήσι και τη Μονή Βλαχερνών. Πρόκειται για τα δυο διασημότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρω του κόσμου. Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας ή των Βλαχερνών είναι βυζαντινός και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας με το Αχίλλειο που είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλης της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας που βρίσκεται στον οικισμό Γαστούρι περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας Το έχτισε η αυτοκράτειρα Σίσσυ και το ονόμασε Αχίλλειο, προς τιμή του ήρωα Αχιλλέα τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα, και το χρησιμοποιούσε σαν θερινή κατοικία.
Επιστρέφουμε αργότερα στην Πλατεία Σπιανάδα και μπορούμε να γνωρίσουμε την πλατεία LISTON, να αγοράσουμε τα τελευταία μικροδωράκια μας να πάρουμε ωραίες φωτογραφίες από την παλιά Βενετσιάνικη οχύρωση της πόλης από την θάλασσα και το βραδάκι να επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΚΕΡΚΥΡΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ -ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε με το πλοίο των 08.30 για την Ηγουμενίτσα. Αμέσως μετά την άφιξή μας συνεχίζουμε για τα πανέμορφα Ιωάννινα. Φτάνοντας θα κάνουμε μία βόλτα όλοι μαζί διασχίζοντας την παλιά πόλη μέχρι το Ιτς Καλέ. Εκεί βρισκόταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά. Σήμερα υπάρχει ο τάφος, από το 1822, με το ακέφαλο σώμα του. Η θέα από ψηλά προς την λίμνη Παμβώτιδα είναι εκπληκτική. Θα κατέβουμε πάλι προς τα μαγαζιά και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο μέχρι τις 14:30 για κάποια ψώνια, τα γνωστά γλυκά και φαγητό. Αμέσως μετά αναχωρούμε και με τις κατάλληλες στάσεις το βραδάκι θα είμαστε στην βάση μας.


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αφίσα Προσκυνηματικής Εκδρομής
Ενημέρωση: 31-07-2018 12:44 - Μέγεθος: 524.19 KB
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσκυνηματικής Εκδρομής
Ενημέρωση: 31-07-2018 12:44 - Μέγεθος: 812.49 KB

Σημαντικά Νέα

EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Ἀνακοινώνεται τό πρόγραμμα τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν ἀπό τήν Κυριακή 12/08/2018 ἕως καί τήν Κυριακή 19/08/2018.

Tα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Με τον όρο Μυστήρια αναφερόμαστε γενικά στις θεοσύστατες τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱερῶν Μυστηρίων Βαπτίσματος - Χρίσματος

Τό μέν Βάπτισμα ἐλευθερώνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τά δεσμά τοῦ διαβόλου καί τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος καί τόν ἐντάσσει στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, στή μεγάλη δηλαδή οἰκογένεια τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, τό δέ Χρῖσμα παρέχει σ’ αὐτόν τή Χάρη τοῦ Παναγίου Πνεύματος.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου

Ὁ Γάμος, «Μυστήριον μέγα» κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, ἑνώνει μέ δεσμό ἄρρηκτο δύο νέους ἀνθρώπους ἀνθρώπους, ἄνδρα και γυναῖκα.

Ενημερωτικό δελτίο

Διεύθυνση
Αρτέμιδος και Ζαμάνου,
Γλυφάδα, ΤΚ : 16674
Προϊστάμενος Ναού :
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
ΦΑΞ 210 8944398
Πρόεδρος Φιλοπτώχου:
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
Υπεύθυνος Νεότητας:
π. Δημήτριος Μαλλιάτσος
Τηλ. 210 8949167