ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Κατηχητικά Σχολεία

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2022 - 2023

Ανακοίνωση Κατηχητικών Σχολείων 

Μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ, τίς πρεσβεῖες τῶν Ἁγίων μας καί τίς εὐλογίες τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ θα άρχίσουν, ἀπό την Κυριακή 25-9-22, μέ τήν Ἀκολουθία τοῦ Ἁγιασμοῦ, τά μαθήματα τῶν Κατηχητικῶν Σχολείων τῆς Ἐνορίας μας.

Εἶναι γεγονός ὅτι, τά τελευταῖα χρόνια τά Κατηχητικά Σχολεῖα ἔχουν δυσφημισθεῖ καί κατασυκοφαντηθεῖ, ἀπό ὑπευθύνους καί ἀνευθύνους τοῦ καιροῦ μας, χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία. Λένε μάλιστα οἱ «σοφοί» τῆς σύγχρονης πραγματικότητας ὅτι, τά παιδιά τοῦ Κατηχητικοῦ συνήθως ἀκολουθούν τό δρόμο τοῦ Μοναχισμοῦ καί γιά τό λόγο αὐτό εἶναι ἐπικίνδυνο γιά τήν κοινωνία μας. Θά γνωρίζετε βέβαια Ἀδελφοί, ἀπό τίς στατιστικές πού κυκλοφορούν ὅτι, μόνο ἔνας στούς 8.000 χιλιάδες Ἕλληνες καί Ἑλληνῖδες εἶναι Μοναχός ἤ Μοναχή καί οἱ ὁποῖοι βέβαια κατά τούς «καλοθελητές» βλάπτουν τήν κοινωνία μας.

Δέν μᾶς λένε ὅμως, ὅλοι αὐτοί πού κόπτονται γιά τήν ἀκεραιότητα τῆς κοινωνίας μας, πόσοι Νέοι καί Νέες ἐκτός τῆς Ἐκκλησίας, μακριά ἀπό τά Κατηχητικά καί τή συμμετοχή τους στά Ζωοποιά Της Μυστήρια, βρίσκονται στή δίνη τῶν ναρκωτικῶν, τοῦ ἀλκοολισμοῦ καί κάθε ἄλλου εἴδους παραβατικότητας; Ἔχουν καμιά σχέση οἱ στατιστικές αὐτές μ’ αὐτή τῶν παιδιῶν τῆς Ἐκκλησίας; Εἶναι καιρός ὅλοι μας μικροί καί μεγάλοι, Γονεῖς, Κηδεμόνες καί Ἐκπαιδευτικοί νά δοῦμε μέ διαφορετικό «μάτι» τή συμμετοχή, τῶν Βαπτισμένων κι ὄχι ἀβάπτιστων Παιδιῶν, στά Κατηχητικά τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ἡ σύνταξη στό Χριστό καί στό Ἅγιο θέλημά Του, πού ὑποσχέθηκαν Ἀνάδοχοι καί Γονεῖς τήν ἡμέρα τῆς Βαπτίσεως των, θά πρέπει νά γίνει πραγματικότητα μέ τή συμμετοχή ὄχι μόνον τῶν μικρῶν ἀλλά καί τῶν μεγάλων στίς Πνευματικές Συνάξεις τῆς Ἐκκλησίας μας. Διαβάστε σᾶς παρακαλοῦμε τό παρακάτω κείμενο καί δῶστε τή δική σας ἀπάντηση, μέ τό δικό σας μοναδικό τρόπο!


 "Δώστε στα παιδιά σας χριστιανική μόρφωση" του Αγίου   Ιωάννου του Χρυσοστόμου

 Όπως δεν θα μπορέσουμε να δικαιολογηθούμε για τα προσωπικά   μας αμαρτήματα, το ίδιο και γι’ αυτά των παιδιών μας. Και είναι   λογικό. Γιατί αν η κακία ήταν έμφυτη, θα υπήρχε δικαιολογία.   Είναι γνωστό, όμως, ότι με τη θέλησή μας ακολουθούμε είτε το   δρόμο της αμαρτίας είτε το δρόμο της αρετής. Πως θα   δικαιολογηθεί επομένως ο γονιός, που άφησε το πιο αγαπημένο   του πλάσμα, το παιδί του, να παραστρατήσει; Αν τα παιδιά   ανατραφούν με καλές συνήθειες, δύσκολα αλλάζουν συμπεριφορά   όταν μεγαλώσουν.

 Γιατί η παιδική ψυχή είναι σαν το κάτασπρο, το ολοκάθαρο πανί,   που, αν το βάψουμε με κάποιο χρώμα, βάφεται τόσο καλά, ώστε   όσες φορές κι αν θελήσουμε να το ξαναβάψουμε, πάντα φαίνεται   η αρχική βαφή. Έτσι, λοιπόν, είναι και τα μικρά παιδιά. Όταν   συνηθίσουν στο καλό, δύσκολα αλλάζουν. Ο Απόστολος Παύλος   αναφέρει μια παροιμία, που την έχει δανειστεί από τον ποιητή   Μένανδρο: «Φθείρουσιν ήθη χρηστά ομιλίαι κακαί». Δηλαδή: Οι   κακές συναναστροφές χαλάνε τον καλό χαρακτήρα (Α’ Κορ.   15:33).

Ας μην απορούμε, πως μερικοί γίνονται κλέφτες ή ακόλαστοι ή βλάσφημοι. Τα παιδιά αν από μικρά στερούνται τη χριστιανική αγωγή, συνηθίζουν στο κακό και με την πρώτη αφορμή ξεστρατίζουν. Γι’ αυτό ο απόστολος συμβουλεύει: «Παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου αυτό άλλωστε είναι το σωστό. Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου (αυτή είναι η μόνη εντολή που περιέχει υπόσχεση), για να ευτυχήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια πάνω στη γη. Κι εσείς, πατέρες, μη φέρνεστε στα παιδιά σας έτσι που να τα εξοργίζετε, αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές που εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο» (Εφ.6:1-4). Και ο σοφός Σολομών λέει: «Το παιδί, που έχει παιδαγωγηθεί, θα είναι σοφό» (Παροιμ. 10:4ο). Και «ο γονιός που δεν χρησιμοποιεί το ξύλο για να παιδαγωγήσει το γιο του, είναι σαν να τον μισεί ο οποίος όμως όταν τον αγαπάει, τον ανατρέφει με επιμέλεια (με στοργή αλλά και αυστηρότητα)» (Παροιμ. 13:24).

Με αρετή, λοιπόν, να πλουτίζετε τα παιδιά σας και όχι με αγαθά πρόσκαιρα. Μην τους αφήνετε, λοιπόν, πλούτη, αλλά παίδευση και αρετή. Έτσι δεν θα στηρίζονται στην κληρονομιά υλικών αγαθών, και θα επιδοθούν στη μόρφωση του νου και στην καλλιέργεια της ψυχής. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την υπέρβαση της φτώχειας και όλων των προβλημάτων της ζωής. Και αν ο καθένας μας φροντίσει να καλλιεργήσει έτσι τα παιδιά του, τελικά όλοι, από γενιά σε γενιά, θα βρεθούμε έτοιμοι κατά την παρουσία του Χριστού και θα αμειφθούμε από τον δίκαιο Κύριό μας.

Έτσι είναι. Αν αναθρέψεις καλά το παιδί σου και το κάνεις να έχει ευσέβεια και αγάπη, αν κι εκείνο κάνει το ίδιο στα δικά του παιδιά κ.ο.κ, θα σχηματιστεί μια αλυσίδα ευλογημένη χάρη σ’ εσένα, που έγινες η ρίζα όλου του καλού. Οι γονείς που παραμελούν την καλή ανατροφή των παιδιών τους, είναι χειρότεροι κι από τους παιδοκτόνους γιατί οι πρώτοι θανατώνουν την αθάνατη ψυχή, ενώ οι δεύτεροι μόνο το θνητό σώμα. Γονιός δεν είναι εκείνος που απλά γέννησε ένα παιδί, μα εκείνος που και μετά τη γέννησή του το αγαπάει. Κι αν η αγάπη είναι αναγκαία εκεί όπου υπάρχει από τη φύση, πολύ περισσότερο χρειάζεται εκεί όπου υπάρχει χάρη Θεού. Αν δηλαδή πρέπει ν’ αγαπάει κανείς τα φυσικά του παιδιά για να λέγεται σωστός γονιός, πόσο μάλλον τα χαρισματικά παιδιά, τα πνευματικά, τα βαπτισμένα, φροντίζοντας να μην κολαστούν. Αλλά κι εσύ, παιδί μου, να υπακούς τους γονείς που σε γέννησαν. Για όσα σου πρόσφεραν, τίποτα δεν μπορείς να τους ανταποδώσεις, ούτε να τους γεννήσεις ούτε να μοχθήσεις γι’ αυτούς, όσο εκείνοι για σένα. Και όταν ο πατέρας σου μαλώνει κάποιο από τ’ αδέλφια σου, πρέπει να συμμερίζεσαι το γονιό σου. Γιατί αν παίρνεις το μέρος του αδελφού σου, μολονότι έσφαλε, θα γίνει χειρότερος. Έτσι βάζεις σε κίνδυνο και την ψυχική σου σωτηρία, αφού όποιος δεν αφήνει να γιατρευτεί μια πληγή, έχει μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνον που την προκάλεσε, γι’ αυτό και τιμωρείται.

Ένας τραυματισμός, βλέπεις ίσως να μην είναι άμεσα θανατηφόρος, ενώ η παρεμπόδιση της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Ο προφήτης Δαβίδ λέει: «Αποκτήστε την παιδεία (του Θεού), για να μην οργιστεί εναντίον σας ο Κύριος» (Ψαλμ 2 :12).

Δώστε στα παιδιά σας χριστιανική μόρφωση. Αυτή είναι η υποχρέωσή σας. Αν αδιαφορήσετε, θα κολαστείτε, έστω κι αν έχετε άλλες αρετές. Να τους μάθετε τα μυστήρια της Εκκλησίας, τη δικαιοσύνη, τη σωφροσύνη, την ανδρεία της ψυχής. Να τα βοηθήσετε να γνωρίσουν τον εαυτό τους, γιατί μέσα από την αυτογνωσία θα οδηγηθούν και στη θεογνωσία. Αν δεν γνωρίσουν το Θεό, τι θα τους ωφελήσουν όλα τ’ άλλα; Δεν ακούτε τον Κύριο, που λέει στο Ιερό Ευαγγέλιο, πως, αν ο άνθρωπος κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, χάσει όμως την ψυχή του, δεν ωφελείται σε τίποτα;

Καλλιεργήστε, λοιπόν, πνευματικά τα παιδιά σας. Καλλιεργήστε και τον εαυτό σας. Έτσι θα σωθείτε και θα μπείτε στη βασιλεία των ουρανών, με τη χάρη του Χριστού μας. Αμήν.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΓΟΡΙΑ

NHPIAKO (α, β Δημοτικοῦ)

Κυριακή 05:00 - 06:00 μ.μ.

ΚΑΤΩΤΕΡΟ (β΄, γ’, δ’, ε’, στ’ Δημοτικού)
Σάββατο 5:00 - 6:00 μ.μ.
Κυριακή 10:30 - 11:30 π.μ.

ΜΕΣΟ (α’ & β’ Γυμνασίου)
Σάββατο 4:00 - 5:00 μ.μ.   

ΑΝΩΤΕΡΟ (γ’ Γυμνασίου & Λύκειο)
Σάββατο 6:00 - 7:00 μ.μ. 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ   
Παρασκευή 6:30 - 8:30 μ.μ.
Σάββατο 6:00 - 8:30 μ.μ.

 
ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΝΗΠΙΑΚΟ ( α, β Δημοτικοῦ)  

Κυριακή 5:00 - 06:00 μ.μ.

ΚΑΤΩΤΕΡΟ (β΄, γ’, δ’, ε’, στ’ Δημοτικού)
Κυριακή 5:00 - 6:00 μ.μ.

ΜΕΣΟ (α’ & β’ Γυμνασίου)
Κυριακή 5:00 - 6:00 μ.μ.     

ΑΝΩΤΕΡΟ (γ’ Γυμνασίου & Λύκειο)
Κυριακή 6:00 - 7:00 μ.μ.  

ΑΙΘΟΥΣΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ   
Κατώτερο & Μέσο: Κυριακή 6:00 - 7:00 μ.μ.
Ανώτερο: Κυριακή 7:00 - 8:00 μ.μ.

Σημαντικά Νέα

Tα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Με τον όρο Μυστήρια αναφερόμαστε γενικά στις θεοσύστατες τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Περί τῆς τελέσεως τῶν Ἱερῶν Μυστηρίων Βαπτίσματος - Χρίσματος

Τό μέν Βάπτισμα ἐλευθερώνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τά δεσμά τοῦ διαβόλου καί τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος καί τόν ἐντάσσει στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, στή μεγάλη δηλαδή οἰκογένεια τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, τό δέ Χρῖσμα παρέχει σ’ αὐτόν τή Χάρη τοῦ Παναγίου Πνεύματος.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου

Ὁ Γάμος, «Μυστήριον μέγα» κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, ἑνώνει μέ δεσμό ἄρρηκτο δύο νέους ἀνθρώπους ἀνθρώπους, ἄνδρα και γυναῖκα.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ενημερωτικό δελτίο

Διεύθυνση
Αρτέμιδος και Ζαμάνου,
Γλυφάδα, ΤΚ : 16674
Προϊστάμενος Ναού :
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
ΦΑΞ 210 8944398
Πρόεδρος Φιλοπτώχου:
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
Υπεύθυνος Νεότητας:
π. Δημήτριος Μαλλιάτσος
Τηλ. 210 8949167