Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης (8-12 Οκτωβρίου 2019)

04-09-2019 16:23

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Το φυσικό λιμάνι είναι ο Γιαλός πέριξ του οποίου είανι κτισμένη η πόλη αμφιθατρικά. Η Σύμη ειναι τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της αρχιτεκτονικής της. 

Από το 2009 λειτουργεί στο νησί εργοστάσιο αφαλάτωσης. Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις-χώρους και μνημεία - που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια. Η λειτουργία του παλαιότερου αναγνωστηρίου στο Αιγαίο, Αίγλη (1872), της Σχολής της Αγίας Μαρίνας (1765-1821) και στη συνέχεια, του Ελληνικού σχολείου του Κάστρου, του Θεάτρου Σύμης (1881) κ.α μαρτυρούν το πνευματικό επίπεδο της περιόδου της αίγλης. Οι Συμαίοι Θρησκεύονται βαθύτατα, ως μαρτυρεί κι η πληθώρα από περικαλλείς ναούς, εξωκλήσια και μοναστήρια, με ξυλόγλυπτα τέμπλα, αγιογραφίες και βοτσαλωτές αυλές. 

Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ με την ολόχρυση εικόνα του Αρχαγγέλου που βρίσκεται στον Πανορμίτη. Η Μονή αυτή είναι η σημαντικότερη μετά το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στην Πάτμο, σε όλη τη Δωδεκάνησο. Ο χώρος της Μονής του Πανορμίτη χαρακτηρίζεται από ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος. Η Μόνη βρίσκεται χτισμένη στο μυχό ενός όρμου, του Πανόρμου, από τον οποίο και πήρε την ονομασία της. Πίσω από τη Μονή υπάρχει πλαγιά κατάφυτη με χιλιάδες κωνοφόρα δεντρά, πεύκα και κυπαρίσσια, τα οποία χαμηλότερα διαδέχονται τα ελαιοπερίβολα της Μονής.

Στο κέντρο του κτιριακού της Μονής δεσπόζει το μοναδικής τέχνης πανύψηλο Καμπαναριό. οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Μονής βιώνουν μοναδικά συναισθήματα αντικρίζοντας την κεντρική Πύλη του Μοναστηρίου και το Καθολικό του Ταξιάρχου, ενώ εισερχόμενοι στο Ναό συγκρινούνται από τις παλιές τοιχογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.. Όμως όταν βρίσκονται ενώπιον της μεγαλειώδους θαυματουργής Εικόνας του Αρχαγγέλου το δέος και η κατάνυξη είναι έκδηλα από όλους. Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως της Μονής του Πανόρμου δεν έχει προσδιοριστει. Τα μοναδικά αρχαιολογικά στοιχειά που σώζονται στην Μονή είναι αρκετοί μαρμάρινοι και λίθινοι κίονες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την οικοδόμηση της. Δύο μάλιστα εξ αυτόν είναι ενεπίγραφοι και βρίσκονται εντοιχισμένοι εσωτερικά στο Καθολικό. Η επικρατέστερη εκδοχή για την ύπαρξη των κιόνων αυτών. όπως και των μαρμάρων πλακοστρώσεως του Ναού, είναι η μεταφορά τους με άγνωστο τρόπο από τα γειτονικά παράλια της Μικράς Ασίας, αφού στη Σύμη δεν υπήρξαν ποτέ πετρώματα ή λατομεία μαρμάρου. Το Καθολικό της Μονής, ο κεντρικός δηλαδή Ναός είναι κτισμένος στο κέντρο του περιβόλου του μοναστηριακού συγκροτήματος, ενώ γύρω σε τετράγωνο ορθογώνιο ή τραπεζοειδές σχήμα είναι τα Κελιά, η Τράπεζα, τα εργαστήρια και όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Σήμερα κάθε ευσεβής Χριστιανός που επισκέπτεται την Ιερά μονή του Πανορμίτη, δύναται να θαυμάσει τις περίτεχνες τοιχογραφίες, αλλά και να νιώσει δέος και συγκίνηση μπροστά στη εφέστια θαυματουργή υπερμεγέθης Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχάλη του Πανορμίτη, η οποία επισκοπεί και λαμπρύνει το χώρο του Καθολικού.

1η ΗΜΕΡΑ: Τρίτη 08/10
Αναχώρηση από τον Ναό στις 12:30 για το λιμάνι του Πειραιά επιβίβαση στο πλοίο BLUE STAR PATMOS 15:00 άφιξη στο νησί την Τετάρτη 09/10 στις 05:00 το πρωί. Επιβίβαση στα πουλμανάκια οπού μας περιμένουν στο λιμάνι για την Ιερά Μονή Πανορμιτη Σύμης. Εκεί θα κάνουμε λίγο υπομονή για να πάρουμε σιγά σιγά τα δωμάτια μας. Όπως γνωρίζετε κανονικά η παραλαβή των δωματίων είναι στις 2 το μεσημέρι. Όπως μας έχουν ενημερώσει από τους ξενώνες του μοναστηριού θα κάνουν το καλύτερο που γίνεται ώστε σιγά σιγά να δοθούν τα δωμάτια στην ώρα τους. Τα δωμάτια θα είναι 3-4-5 ατόμων. Μέσα στα δωμάτια υπάρχει Τουαλέτα - Μπάνιο - Ψυγείο - Οικιακές Συσκευές - Σεντόνια. Εσείς το μόνο που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι πετσέτες. Στους χώρους του Μοναστηρίου υπάρχει Εστιατόριο - Φούρνος -Μίνι Μάρκετ.

Στις ημέρες που θα είμαστε στο Μοναστήρι θα έχουμε την ευλογιά να παρακολουθήσουμε την Θεία Λειτουργία.

2η ΗΜΕΡΑ: Πέμπτη 10/10
Θα πραγματοποιήσουμε εκδρομή ώστε να γνωρίσουμε το νησί θα δούμε το φυσικό λιμάνι του νησιού, τον “Γιαλό” θα ανέβουμε στην Άνω Σύμη, που αποτελεί το μέσο και άνω τμήμα του οικισμού στο οποίο κυριαρχούν πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια που ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο και η Μεγάλη Παναγιά. Θα περιηγηθούμε στην πόλη και αφού φάμε θα κατευθυνθούμε στην Ι.Μ. Πανορμίτου Σύμης.

3η ΗΜΕΡΑ: Παρασκευή 11/10 
Αναχώρηση από το νησί στις 20:40 τακτοποίηση στις καμπίνες μας και άφιξη το Σάββατο 12/10 13:10 στο Λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πούλμαν για την Γλυφάδα. 

Τιμή κατ' άτομο: 230 ευρώ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
- Μεταφορές από και προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. 
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΒ4 τετράκλινες εσωτερικές καμπίνες. 
- Διαμονή στους ξενώνες του Μοναστηρίου. 
- Μεταφορές / Περιηγήσεις στο νησί. 
- ΑΑΕΕ / Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Π. Γεώργιος κιν.: 6974 53 70 99
Ι.Ν Αγίου Νικολάου: 210 89 49 167


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αφίσα προσκυνηματικής εκδρομής
Ενημέρωση: 04-09-2019 16:29 - Μέγεθος: 379.1 KB
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αναλυτικό πρόγραμμα προσκυνηματικής εκδρομής
Ενημέρωση: 04-09-2019 16:29 - Μέγεθος: 843.2 KB

Σημαντικά Νέα

EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Ἀνακοινώνεται τό πρόγραμμα τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν ἀπό τήν Κυριακή 15/9/2019 ἕως καί τήν Κυριακή 22/9/2019.

Tα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Με τον όρο Μυστήρια αναφερόμαστε γενικά στις θεοσύστατες τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱερῶν Μυστηρίων Βαπτίσματος - Χρίσματος

Τό μέν Βάπτισμα ἐλευθερώνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τά δεσμά τοῦ διαβόλου καί τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος καί τόν ἐντάσσει στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, στή μεγάλη δηλαδή οἰκογένεια τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, τό δέ Χρῖσμα παρέχει σ’ αὐτόν τή Χάρη τοῦ Παναγίου Πνεύματος.

Περί τῆς τελέσεως τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου

Ὁ Γάμος, «Μυστήριον μέγα» κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, ἑνώνει μέ δεσμό ἄρρηκτο δύο νέους ἀνθρώπους ἀνθρώπους, ἄνδρα και γυναῖκα.

Ενημερωτικό δελτίο

Διεύθυνση
Αρτέμιδος και Ζαμάνου,
Γλυφάδα, ΤΚ : 16674
Προϊστάμενος Ναού :
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
ΦΑΞ 210 8944398
Πρόεδρος Φιλοπτώχου:
π. Γεώργιος Φειδόπουλος
Τηλ. 210 8949167
Υπεύθυνος Νεότητας:
π. Δημήτριος Μαλλιάτσος
Τηλ. 210 8949167