Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Το θέμα του μήνα: Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως [Μάρτιος 2018]

28-02-2018 16:49

Το μυστήριο της Εξομολογήσεως θεμελιώθηκε από τον Χριστό την ημέρα της Αναστάσεως του το εσπέρας. Αφού μπήκε μέσα στο υπερώο «κεκλεισμένων των θυρών» τους είπε: «Λάβετε Πνεύμα άγιον, αν τίνων αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς...» Ποια θα ήταν η ερμηνεία εδώ; Δείχνει ότι δια της Εξομολογήσεως ο άνθρωπος ανασταίνεται από τον θάνατο των αμαρτιών του. Κανένα μυστήριο δεν θεμελιώθηκε την ημέρα του Πάσχα παρά το Μυστήριο της Μετανοίας. Ο Χριστός έμελλε να φύγει από την γη και έδωσε στους Αποστόλους Του την εξουσία της συγχωρήσεως των αμαρτιών του λάου. Το Μυστήριο αυτό είναι μια ανάστασης εκ νεκρών του ανθρώπου, της ψυχής του. Γιʹ αυτό θεμελιώθηκε το Πάσχα, ώστε εμείς δια της Εξομολογήσεως και της εγκαταλείψεως της αμαρτίας νʹ αναστηθούμε μαζί με τον Χριστό στην αιώνια ζωή.

Μια σωστή εξομολόγηση είναι ένα είδος κατηχήσεως. Εξετάζεις τον εαυτό σου και ερωτάς: «Τι έκανα»; Αυτός ο αυτοέλεγχος είναι μια σωστή τοποθέτηση απέναντι στον θεό και στον εαυτό σου. Μη κάνετε μια εξομολόγηση τυπική, διανοητική, αλλά συναισθηματική, λέγοντας: «Αυτό έκανα». Να λέτε την αμαρτία σας με «τον μούστο της», διότι η εξομολόγηση μέσω ερωτήσεων ή γραπτού καταλόγου αμαρτιών, καταντά μια διανοητική και ασυναίσθητη εξομολόγηση. Αυτό είναι το μυστήριο που σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας. Σαν να μας λέει ο Χριστός: «ʹΌ,τι συγχωρείτε εσείς -επίσκοποι και ιερείς- συγχωρώ και Εγώ». Οι συγχωρημένες αμαρτίες, δεν λαμβάνονται πλέον υπʹ όψιν λέει και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ούτε στα τελώνια του αέρος, ούτε στην Μέλλουσα Κρίση όπου το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει εκεί να παρουσιάσουμε είναι η λύση των αμαρτιών μας.

Αντιλαμβάνεστε, αδελφοί μας, πόσο εύκολο είναι να σωθείτε; Και πηγαίνετε να τα πείτε, όχι σε ένα άγγελο, αλλά σʹ ένα συνάνθρωπο σας! Δεν πρέπει να υπάρχει ντροπή στην εξομολόγηση. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του διαβόλου, να ντρέπεσαι να εξομολογηθείς. Εάν ντρέπεσαι, κρύβεις τις αμαρτίες σου και δεν συγχωρείσαι ούτε εδώ, ούτε στην άλλη ζωή. Μια σωστή εξομολόγηση σημαίνει να τα πείς όλα αυτό που βαραίνει την συνείδησή σου. Πρώτα να εξετάζεις με λεπτομέρειες το κάθε τι στην ζωή σου, να ελέγχεις με ειλικρίνεια τον εαυτό σου.

Παρακολούθησε τον εαυτό σου, έλεγχε τα βήματα σου και τους λογισμούς σου. Διότι, εάν σκέπτεσαι ότι θα πρέπει σε λίγο διάστημα να εξομολογηθείς, θα έχεις φόβο στη διάπραξη μιας αμαρτίας και έτσι θα έχεις μια σωστή διαγωγή.

Ο Πνευματικός αισθάνεται καλά, όταν εσύ του λέγεις τις πιο μισητές αμαρτίες σου. Και έχει χαρά, διότι ελαφρώνει η ψυχή σου και βγαίνει από τον βυθό της αμαρτίας. Ενώ είσαι βυθισμένος στα δύο μέτρα, γιατί του λέγεις ότι είσαι μόνο στον μισό πόντο; Εξομολογήσου καθαρά. Και ύστερα δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η γνώμη Του Πνευματικού που θα κάνη για μας, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι εσύ πέτυχες να λυτρωθείς και δεν καταστράφηκες. Διότι, αδελφοί μου, είτε στην εξομολόγηση θα πείτε τις αμαρτίες σας για να συγχωρεθείτε είτε στην μέλλουσα Κρίση, η αλήθεια είναι ότι θα φανερωθούν και δεν θα μείνουν ποτέ μυστικές. Αυτό ας το ξέρει όλος ο κόσμος.

1. Είναι καλό να έχουμε μόνο ένα Πνευματικό, ή ένα κοντά μας και ένα μακριά μας, στην υπηρεσία μας; Αγαπητοί μας, καλά είναι, όπου και να εξομολογείστε, να εξομολογείστε με ειλικρίνεια. Δεν έχει σημασία στην εξομολόγηση σου η φήμη Του Πνευματικού, η ηλικία του, διότι η δύναμης του δεσμείν και λύειν είναι σε όλους η ίδια. Ούτε ένας Πνευματικός έχει ισχυρότερη εξουσία από τον άλλο στη συγχώρηση των αμαρτιών. Ίσως να μην έχει πολλή εμπειρία ή το πνεύμα της αγάπης, αλλά η εξουσία από το Θεό είναι σε όλους η ίδια. Η εξομολόγηση αποφασίζεται και γίνεται από σένα και όχι από μένα τον Πνευματικό σου.

Ο αγώνας για θεραπεία του πάθους είναι και των δύο: και του Πνευματικού και του εξομολογούμενου. Ο πρώτος βοηθεί τον δεύτερο κι αυτός θεραπευμένος από την αμαρτία του προοδεύει όλο και περισσότερο και γίνεται καλύτερος. Σʹ αυτή την περίπτωση της μετανοίας και θεραπείας του πάθους οι αμαρτίες αφήνουν ένα μεγάλο καλό: την ταπείνωση. «Κοίταξε σε τι κατάσταση ήμουν εγώ ο παλιάνθρωπος και τώρα που ευρίσκομαι! Πως τόλμησα να στενοχωρήσω τόσο πολύ τον Θεό με τις αμαρτίες μου»!

Ο παράδεισος είναι γεμάτος από αμαρτωλούς μετανοημένους. Όλοι αμάρτησαν, αλλά η μετάνοια τους άρεσε στον Θεό. Η αμαρτία προκαλεί την ταπείνωση. Από που καταλαβαίνουμε ότι ο διάβολος παίζει ένα ρόλο για εμάς ψυχοσωτήριο; Μας δείχνει αμέσως τις αδυναμίες μας.

Μας βοηθεί να στεφανωθούμε. Αν ήξερε πόσο μας βοηθεί στην σωτηρία μας θα απέφευγε τόσο πολύ να μας πειράζει.

2. Υπάρχει κάποια κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να σωθούν;

Αγαπητοί μου, προϋπόθεση είναι η μετάνοια. Κάποιος σκότωσε χίλιους ανθρώπους, εξομολογείται, μετανοεί κλαίει, ο Θεός θα τον συγχωρέσει. Η Θυσία , του Γολγοθά έγινε για την σωτηρία του κόσμου και όχι μόνο για μερικούς. Εάν δεν θέλουν, φυσικά δεν ημπορούν να σωθούν. Ο Σωτήρ μας δεν σταυρώθηκε μόνο για μια κατηγορία σφαλμάτων, αλλά για κάθε αμάρτημα που γίνεται επάνω στην γη μας. Μεγαλύτερη αμαρτία απʹ αυτή του Ιούδα δεν υπάρχει, διότι ενσυνείδητα πρόδωσε τον Θεό. Και παρʹ όλα αυτά ο Θεός θα τον συγχωρούσε, εάν δεν κρεμόταν και ειλικρινά μετανοούσε.

Να θυμάστε αδελφοί μας ότι το ακριβότερο πράγμα στον κόσμο είναι ένα δάκρυ μετανοίας.

π. ΝΚ


Σημαντικά Νέα

Πρόγραμμα Ακολουθιών Μηνός Μαρτίου 2018

Πρόγραμμα Ακολουθιών Μηνός Μαρτίου 2018. Αναλυτικά μέρες και ώρες για τις Θείες Λειτουργίες.

Ἀπολυτίκια Μηνός Μαρτίου 2018
Απολυτίκια Μηνός Μαρτίου 2018: Ἀπολυτίκιον Ἁγ. Νικολάου, Ἁγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ἁγίας Μαρκέλλης Χιοπολίτιδος, Ἁγίου Νεκταρίου Αἰγίνης.
Ανακοίνωση για το Μεγάλο Απόδειπνο
ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΙ, ότι από την 27ην Φεβρουαρίου μέχρις και την 7ην Απριλίου θα τελείτε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ναού μας (Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης) το Μέγα Απόδειπνο!
Ιερά Μητροπόλις Γλυφάδας και Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Γλυφάδας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Γλυφάδας ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης (Βαρκίζης).

Ενοριακό Φυλλάδιο

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ (Τεύχος 27) Μηνός Μαρτίου 2018
Κυκλοφόρησε το Ενοριακό Φυλλάδιο (Τεύχος 27) για τον μήνα Μάρτιο 2018.

Ενημερωτικό δελτίο

Διεύθυνση
Αρτέμιδος και Ζαμάνου,
Γλυφάδα, ΤΚ : 16674
Προϊστάμενος Ναού :
π. Νικόλαος Καββαδίας
Τηλ. 210 8949167
Πρόεδρος Φιλοπτώχου:
π. Ανδρέας Λάμπρου
Τηλ. 698 330 5428
Υπεύθυνος Νεότητας:
π. Δημήτριος Μαλλιάτσος
Τηλ. 693 899 9020